KGW już wigilijnieWojewódzki Związek Rolników Kółek i Organizacji Rolniczych w Krakowie zorganizował prezentacje stołów z potawami wigilijnymi i świątecznymi. W wydarzeniu 7 grudnia uczestniczyło Koło Gospodyń Wiejskich z Rodak.

12  Kół Gospodyń z Małopolski na świątecznie udekorowanych stołach przedstawiło potrawy, napoje i wypieki tradycyjnie, przygotowywane na święta Bożego Narodzenia.  Na prezentacje zaproszone zostały władze wojewódzkie, burmistrzowie i wójtowie z gmin, których KGW brały udział w przeglądzie, Rada WZRKiOR oraz instytucje i organizacje współpracujące z rolnictwem. 

Na wigilijnym stole przygotowanym przez panie z KGW Rodaki znalazły się pierogi z kapustą i grzybami, kompot z suszu, łazanki z grzybami i kapustą, barszcz czerwony, paszteciki z farszem grzybami i kapustą, ciasto makowe i piernikowe, pierniczki, paluszki kręcone, chałka i chlebek, czarny żur, placek drożdżowy, naleśniki z makiem, opiekane zielone śledzie, uszka z grzybami w barszczu czerwonym na wywarze z grzybów, kapusta z grzybami oraz  wędzony jesiotr ułożony w owocach przygotowany przez Roberta Jaworskiego - właściciela Gospodarstwa Rybnego Pstrąg z Chechła.

KGW Rodaki reprezentowały Lidia Gamrot, Halina Ładoń, Grażyna Ludwikowska, Danuta Ładoń, Danuta Łydka, Zofia Grubka, Barbara Wojnar. Dziękujemy Robertowi Jaworskiemu za jesiotra, który wzbudzał ogólne zainteresowanie uczestników i gości. Stół wigilijny został zaprezentowany 7 grudnia w Kronice Krakowskiej TVP3.  Dziękujemy Leonowi Paci za przywiezienie kobiet KGW do Krakowa.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież