Kuchnia nasza powszednia: piaskowa babkaNiespodziewani goście wpadną niedługo do naszego domu, a my nic nie mamy na poczęstunek? Na słodko proponuję prostą babkę piaskową w wersji cynamonowej. Prosta i dobra…

Potrzebujemy:

4 całe jaja
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dowolny aromat
1 kostka margaryny
1 łyżka cynamonu (może być kakao)
odrobina tartej bułki

Jaja wybijamy do średniej wielkości garnka, wsypujemy cukier i miksujemy, aż masa stanie się prawie biała. Margarynę w rondelku podgrzewamy i płynną wlewamy do jajek. Miksujemy. Wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Miksujemy. Dodajemy aromat, proszek do pieczenia. Miksujemy.

Niedużą formę do ciasta smarujemy tłuszczem, obsypujemy od środka tartą bułką. Wlewamy 2/3 ciasta. Do pozostałego wsypujemy cynamon, miksujemy i wlewamy do formy. Na wierzch można posypać wiórki kokosowe.

Nagrzewamy piekarnik do ok. 150 stopni (z termoobiegiem). Wstawiamy blachę z ciastem na ok. 50 minut.

Po wyjęciu czekamy, aż nasza babka ostygnie. Teraz można ją polać płynną czekoladą (na zdjęciu) lub posypać cukrem pudrem. Smacznego.


przepis z 2015 r.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież