Kuchnia nasza powszednia: racuchy z jabłkamiTo tradycyjna potrawa w kuchni polskiej. Typowe racuchy są niewielkimi placuszkami z krojonym jabłkiem (czasem z dodatkiem cynamonu lub goździków).

Rosół po mojemuTypowy niedzielny obiad? Rosół! Rzecz w tym, że nie ma jednego właściwego sposobu na tę pyszną zupę – niemal każdy ma na niego swój sprawdzony sposób.

Kuchnia nasza powszednia: obwarzankiZazwyczaj mają kształt okręgu. Ale mogą być też plecionym warkoczem. Można je kupić na krakowskim rynku. Można też upiec samemu. Obwarzanki.

Kuchnia nasza powszednia: prosta zupa - krem z dyniTo warzywo dostępne jest szczególnie jesienią.

Kuchnia nasza powszednia: tatarczuchTatarczuch to słodki, ciemny chleb wypiekany z mąki z gryczanej. Wpisany na listę produktów tradycyjnych województwa śląskiego.

Kuchnia nasza powszednia: kopytka to podstawa

Kuchnia nasza powszednia: placki ziemniaczaneZiemniaczane placki każdy zna i każdy nie raz je jadł. Sposób smażenia placków zależy od upodobań – jedni lubią placki małe i grubsze, inni cieńsze „z koronką” czyli cieniutkim, chrupiącym brzegiem.

Kuchnia nasza powszednia: naleśniki z seremNaleśniki można posypać cukrem, cukrem pudrem lub polać sosem, choć najczęściej podaje się je z nadzieniem, np. z powidłami, pokrojonymi owocami, dżemem, twarogiem lub czasami z parówką i serem żółtym.

Kuchnia nasza powszednia: małosolne lub kiszoneOgórki małosolne, to takie które przebywają w zalewie około 3 dni. Ogórki kiszone to takie, które przebywały w zalewie co najmniej 5 dni. Ogórki małosolne są mniej kwaśne i bardziej delikatne w smaku, a ich skórki są twardsze niż ogórków kiszonych.

Z bombillą w ustachBywało, że pił ją Jan Paweł II, podobno regularnie pije papież Franciszek, w Polsce rozpropagował ją Wojciech Cejrowski. Wśród jej amatorów są rektorzy, księża, świeccy… Yerba Mate staje się coraz popularniejsza.

Kuchnia nasza powszednia: krupnikCzasem dzieci go nie lubią. Potem jedzą, bez lubienia czy nielubienia. Aż dorastają i wtedy dobry krupnik nie jest zły. Aż w końcu staje się bardzo lubiany. Może być też zupełnie odwrotnie:)

Kuchnia nasza powszednia: botwinkaZ definicji botwina lub botwinka to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. W kuchni stosowane przede wszystkim do zup, a także sałatek i potraw duszonych. Nazwą „botwinka” określa się również zupę, której jest głównym składnikiem. I to bardzo wiosenna zupa.

Kuchnia nasza powszednia: wiosenna zupa z młodej kapustyPiękna głowa młodej kapusty została poszatkowana i zupa na niej wyszła klasyczna, pachnąca koperkiem, z lekkim zapachem wędzonki, dodatkiem pomidorów. Pycha.

Kuchnia nasza powszednia: chleb codziennyBardzo stara prawda: nie ma to, jak własny chlebek, który świetnie pachnie, nie ma polepszaczy, można też dodawać do niego ziarna według swojego pomysłu. A przy tym jest prosty w wykonaniu, choć potrzeba trochę czasu, by wyrósł.

Kuchnia nasza powszednia: szarlotkaTradycyjna polska szarlotka, słodka, do jedzenia na zimno lub na ciepło, sama lub z lodami czy bitą śmietaną.

Kuchnia nasza powszednia: piaskowa babkaNiespodziewani goście wpadną niedługo do naszego domu, a my nic nie mamy na poczęstunek? Na słodko proponuję prostą babkę piaskową w wersji cynamonowej. Prosta i dobra…