Kuchnia nasza powszednia: piaskowa babkaNiespodziewani goście wpadną niedługo do naszego domu, a my nic nie mamy na poczęstunek? Na słodko proponuję prostą babkę piaskową w wersji cynamonowej. Prosta i dobra…

Kuchnia nasza powszednia: barszcz czernichowskiProponuję ugotować polską wersję barszczu ukraińskiego (narodowe danie), nieco zmodyfikowaną. Barszcz ukraiński to zupa zaprawiana, w której skład wchodzą buraki, kapusta świeża oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Może zawierać kawałki gotowanego mięsa (wołowiny, ewentualnie wieprzowiny). W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również fasolę lub grzyby; na Ukrainie barszcz z fasolą nazywają „barszczem czernihowskim”.

Kuchnia nasza powszednia: grochówka na boczku wędzonymGrochówka jest prosta i zawsze smaczna. Ma wiele wersji, można więc próbować przygotować ją nieco inaczej. Na początek proponuję na pokrojonym boczku.

Kuchnia nasza powszednia: jaja w mundurkuCzasem nazywane jajem w koszulce. Szybko i oryginalnie na śniadanie.

Kuchnia nasza powszednia: proste faworki-Faworki, chrust, chruściki, także kreple (choć wyraz ten oznacza też pączki) to polskie i litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone i posypywane cukrem pudrem. Najczęściej spożywane w czasie karnawału i tłustego czwartku lub na ostatki, czyli we wtorek przed Środą Popielcową.

Kuchnia nasza powszednia: kołocz plebanijny z serem-Kołocz z serem lub po prostu ciasto drożdżowe z serem i kruszonką. Nazwa i ciasto popularne na Śląsku, choć w różnych modyfikacjach. Jest to dość zwyczajne ciasto drożdżowe, pokryte masą serową i charakterystyczną kruszonką. Powinno być jej dużo na cieście, aby pokryła cały ser. Całe ciasto jest smaczne, lekkie i nie za słodkie.

Kuchnia nasza powszednia: zupa z buraków po mojemuCodzienny stół: mamy wywar mięsny (rosół), są piękne czerwone buraczki, do tego kilka ziemniaków, odrobina śmietanki i już mamy super zupkę o pięknym kolorze.

Domowy makaron niedzielnyDomowy makaron smakuje nieporównywalnie lepiej, niż makaron ze sklepu. W tym konkretnym przypadku, jak widać, tradycja wygrywa z wygodą i nowoczesnością.

Kuchnia nasza powszednia: pieczeń rzymskaPieczeń rzymska czyli klops. Robi się ją z kuli mielonego mięsa, nierzadko wkładając do środka gotowane jaja. Aby zrobić dobrą rzymską pieczeń, najlepiej jest kupić trochę mięsa wieprzowego i trochę wołowego (w sumie kilogram) i poprosić o zmielenie na miejscu lub – jeśli mamy w domu maszynkę do mięsa – zmielić je we własnej kuchni. Jeśli nie mamy takiej możliwości, kupmy wieprzowe mięso mielone w sklepie. Taka pieczeń pięknie się prezentuje i jest naprawdę smaczną alternatywą dla mielonych kotletów. Można  ją podawać na gorąco do obiadu z sosem bądź na zimno jako dodatek do pieczywa.

Kuchnia nasza powszednia: jagodziankiJagody jeszcze są. Świeże lub mrożone. Ewentualnie można użyć borówki amerykańskie. Trochę pracy i mamy swój dodatek do porannej kawy lub podwieczorka.

Kuchnia nasza powszednia: nocny chlebekByć może wielu z nas ma wspomnienie ze swojego dzieciństwa pysznego, wiejskiego, okrągłego chlebka, który świeży można było jeść jedynie z masłem i szklanką mleka. Nic więcej nie było potrzeba. Twarda, chrupiąca skórka, najlepsza piętka i gruba pajda chleba... Można sobie przypomnieć tamte czasy, piekąc własny chlebek. Roboty w sumie niedużo, a i tak większość pracy wykonają drożdże, najwygodniej w nocy. Wykorzystałem do wypieku typową mąkę (typ: 500), choć podobno jeszcze lepszy jest chleb z mąką typ: 650. Spróbuję.

Kuchnia nasza powszednia: jaja po benedyktyńsku z ziemniakamiDanie powstało pod koniec XIX w Nowym Jorku, w słynnym hotelu Waldorf. Do tego właśnie hotelu cierpiąc na okropnego kaca, wstąpił pewnego poranka na śniadanie emerytowany broker z Wall Street, Lemuel Benedict. Zamówił tosty, jajka w koszulce, podsmażony bekon i sos holenderski. Zachwycony takim połączeniem smaków ówczesny szef kuchni tegoż hotelu, Oscar Tschirky, na stałe wprowadził je do menu i tym samym rozsławił na cały świat. Ja proponujemy wersję obiadową w wersji bezmięsnej.

Kuchnia nasza powszednia: klasyczne mieloneKotlety mielone z cebulą to klasyczne domowe kotlety mielone. Przepis na kotlety mielone z cebulą ma każda mama i babcia, są daniem tradycyjnym w większości domów w Polsce. Podstawą każdego kotleta mielonego jest mięso, jajka, bułka i cebula. Reszta zależy już tylko od inwencji i pomysłowości.

Kuchnia nasza powszednia: kluski śląskie po mojemuZasadniczo wystarczą ugotowane ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia i mąka ziemniaczana i już mamy podstawę do samodzielnego dania (z sosem) lub jako dodatek do mięs. Do przygotowania klusek śląskich można też dodać (choć niekoniecznie) całe jajko lub żółtko.

Kuchnia nasza powszednia: schabowy pieczarkowyZamiast tradycyjnego schabowego od czasu do czasu proponuję spróbować schabowego w wersji z pieczarkami.

Kuchnia nasza powszednia: pierogi z seremNie ma chyba takie osoby, która nie lubiłaby pierogów. Bez wątpienia najsmaczniejsze są te, które zrobimy same. Trochę wprawy i... pychota.