Kuchnia nasza powszednia: pieczonkiPotrawa znana kiedyś głównie na Jurze. Szybki, smaczny i sycący obiad lub potrwa na wieczorną biesiadę.

Kuchnia nasza powszednia: racuchy z jabłkamiTo tradycyjna potrawa w kuchni polskiej. Typowe racuchy są niewielkimi placuszkami z krojonym jabłkiem (czasem z dodatkiem cynamonu lub goździków).

Kuchnia nasza powszednia: kopytka to podstawa

Kuchnia nasza powszednia: placki ziemniaczaneZiemniaczane placki każdy zna i każdy nie raz je jadł. Sposób smażenia placków zależy od upodobań – jedni lubią placki małe i grubsze, inni cieńsze „z koronką” czyli cieniutkim, chrupiącym brzegiem.

Z bombillą w ustachBywało, że pił ją Jan Paweł II, podobno regularnie pije papież Franciszek, w Polsce rozpropagował ją Wojciech Cejrowski. Wśród jej amatorów są rektorzy, księża, świeccy… Yerba Mate staje się coraz popularniejsza.

Kuchnia nasza powszednia: krupnikCzasem dzieci go nie lubią. Potem jedzą, bez lubienia czy nielubienia. Aż dorastają i wtedy dobry krupnik nie jest zły. Aż w końcu staje się bardzo lubiany. Może być też zupełnie odwrotnie:)

Kuchnia nasza powszednia: wiosenna zupa z młodej kapustyPiękna głowa młodej kapusty została poszatkowana i zupa na niej wyszła klasyczna, pachnąca koperkiem, z lekkim zapachem wędzonki, dodatkiem pomidorów. Pycha.

Kuchnia nasza powszednia: szarlotkaTradycyjna polska szarlotka, słodka, do jedzenia na zimno lub na ciepło, sama lub z lodami czy bitą śmietaną.

Kuchnia nasza powszednia: barszcz czernichowskiProponuję ugotować polską wersję barszczu ukraińskiego (narodowe danie), nieco zmodyfikowaną. Barszcz ukraiński to zupa zaprawiana, w której skład wchodzą buraki, kapusta świeża oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Może zawierać kawałki gotowanego mięsa (wołowiny, ewentualnie wieprzowiny). W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również fasolę lub grzyby; na Ukrainie barszcz z fasolą nazywają „barszczem czernihowskim”.