Kuchnia nasza powszednia: kluski śląskie po mojemuZasadniczo wystarczą ugotowane ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia i mąka ziemniaczana i już mamy podstawę do samodzielnego dania (z sosem) lub jako dodatek do mięs. Do przygotowania klusek śląskich można też dodać (choć niekoniecznie) całe jajko lub żółtko.

Kuchnia nasza powszednia: schabowy pieczarkowyZamiast tradycyjnego schabowego od czasu do czasu proponuję spróbować schabowego w wersji z pieczarkami.

Kuchnia nasza powszednia: pierogi z seremNie ma chyba takie osoby, która nie lubiłaby pierogów. Bez wątpienia najsmaczniejsze są te, które zrobimy same. Trochę wprawy i... pychota.

Kuchnia nasza powszednia: owocowe pierogiKiedy już mamy trochę dość mięsa, albo jest piątek, wtedy na obiad proponuję pierogi. Np. z owocami. Niemal ostatnim rzutem na taśmę kupiłem świeże truskawki, które już się kończą w tym roku. Zawsze można użyć mrożonych, mogą też być jeżyny, jagody, pokrojone w ósemki jabłka, wiśnie, czereśnie itd. Oczywiście trzeba wydrylować pestki.