Kuchnia nasza powszednia: jagodziankiJagody jeszcze są. Świeże lub mrożone. Ewentualnie można użyć borówki amerykańskie. Trochę pracy i mamy swój dodatek do porannej kawy lub podwieczorka.

Kuchnia nasza powszednia: małosolne lub kiszone

Kuchnia nasza powszednia: falafelProponuję coś ze Wschodu. W dodatku bezmięsnego, a więc idealne na piątek. I smakuje zarówno na gorąco, jako danie obiadowe, jak i na zimno, jako np. drugie śniadanie do pracy.

Kuchnia nasza powszednia: botwinkaZ definicji botwina lub botwinka to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. W kuchni stosowane przede wszystkim do zup, a także sałatek i potraw duszonych. Nazwą „botwinka” określa się również zupę, której jest głównym składnikiem. I to bardzo wiosenna zupa.

Kuchnia nasza powszednia: naleśniki z seremNaleśniki można posypać cukrem, cukrem pudrem lub polać sosem, choć najczęściej podaje się je z nadzieniem, np. z powidłami, pokrojonymi owocami, dżemem, twarogiem lub czasami z parówką i serem żółtym.

Kuchnia nasza powszednia: piaskowa babkaNiespodziewani goście wpadną niedługo do naszego domu, a my nic nie mamy na poczęstunek? Na słodko proponuję prostą babkę piaskową w wersji cynamonowej. Prosta i dobra…

Kuchnia nasza powszednia: grochówka na boczku wędzonymGrochówka jest prosta i zawsze smaczna. Ma wiele wersji, można więc próbować przygotować ją nieco inaczej. Na początek proponuję na pokrojonym boczku.

Kuchnia nasza powszednia: pieczonkiPotrawa znana kiedyś głównie na Jurze. Szybki, smaczny i sycący obiad lub potrwa na wieczorną biesiadę.

Kuchnia nasza powszednia: racuchy z jabłkamiTo tradycyjna potrawa w kuchni polskiej. Typowe racuchy są niewielkimi placuszkami z krojonym jabłkiem (czasem z dodatkiem cynamonu lub goździków).