Kuchnia nasza powszednia: naleśniki z seremNaleśniki można posypać cukrem, cukrem pudrem lub polać sosem, choć najczęściej podaje się je z nadzieniem, np. z powidłami, pokrojonymi owocami, dżemem, twarogiem lub czasami z parówką i serem żółtym.

Kuchnia nasza powszednia: piaskowa babkaNiespodziewani goście wpadną niedługo do naszego domu, a my nic nie mamy na poczęstunek? Na słodko proponuję prostą babkę piaskową w wersji cynamonowej. Prosta i dobra…

Kuchnia nasza powszednia: grochówka na boczku wędzonymGrochówka jest prosta i zawsze smaczna. Ma wiele wersji, można więc próbować przygotować ją nieco inaczej. Na początek proponuję na pokrojonym boczku.

Rosół po mojemuTypowy niedzielny obiad? Rosół! Rzecz w tym, że nie ma jednego właściwego sposobu na tę pyszną zupę – niemal każdy ma na niego swój sprawdzony sposób.

Kuchnia nasza powszednia: chleb codziennyBardzo stara prawda: nie ma to, jak własny chlebek, który świetnie pachnie, nie ma polepszaczy, można też dodawać do niego ziarna według swojego pomysłu. A przy tym jest prosty w wykonaniu, choć potrzeba trochę czasu, by wyrósł.

Kuchnia nasza powszednia: pieczonkiPotrawa znana kiedyś głównie na Jurze. Szybki, smaczny i sycący obiad lub potrwa na wieczorną biesiadę.

Kuchnia nasza powszednia: racuchy z jabłkamiTo tradycyjna potrawa w kuchni polskiej. Typowe racuchy są niewielkimi placuszkami z krojonym jabłkiem (czasem z dodatkiem cynamonu lub goździków).

Kuchnia nasza powszednia: prosta zupa - krem z dyniTo warzywo dostępne jest szczególnie jesienią.

Kuchnia nasza powszednia: kopytka to podstawa