Kuchnia nasza powszednia: racuchy z jabłkamiTo tradycyjna potrawa w kuchni polskiej. Typowe racuchy są niewielkimi placuszkami z krojonym jabłkiem (czasem z dodatkiem cynamonu lub goździków).

Kuchnia nasza powszednia: obwarzankiZazwyczaj mają kształt okręgu. Ale mogą być też plecionym warkoczem. Można je kupić na krakowskim rynku. Można też upiec samemu. Obwarzanki.

Kuchnia nasza powszednia: prosta zupa - krem z dyniTo warzywo dostępne jest szczególnie jesienią.

Kuchnia nasza powszednia: kopytka to podstawa

Kuchnia nasza powszednia: placki ziemniaczaneZiemniaczane placki każdy zna i każdy nie raz je jadł. Sposób smażenia placków zależy od upodobań – jedni lubią placki małe i grubsze, inni cieńsze „z koronką” czyli cieniutkim, chrupiącym brzegiem.

Kuchnia nasza powszednia: małosolne lub kiszoneOgórki małosolne, to takie które przebywają w zalewie około 3 dni. Ogórki kiszone to takie, które przebywały w zalewie co najmniej 5 dni. Ogórki małosolne są mniej kwaśne i bardziej delikatne w smaku, a ich skórki są twardsze niż ogórków kiszonych.

Z bombillą w ustachBywało, że pił ją Jan Paweł II, podobno regularnie pije papież Franciszek, w Polsce rozpropagował ją Wojciech Cejrowski. Wśród jej amatorów są rektorzy, księża, świeccy… Yerba Mate staje się coraz popularniejsza.

Kuchnia nasza powszednia: krupnikCzasem dzieci go nie lubią. Potem jedzą, bez lubienia czy nielubienia. Aż dorastają i wtedy dobry krupnik nie jest zły. Aż w końcu staje się bardzo lubiany. Może być też zupełnie odwrotnie:)

Kuchnia nasza powszednia: wiosenna zupa z młodej kapustyPiękna głowa młodej kapusty została poszatkowana i zupa na niej wyszła klasyczna, pachnąca koperkiem, z lekkim zapachem wędzonki, dodatkiem pomidorów. Pycha.