Kuchnia nasza powszednia: szarlotkaTradycyjna polska szarlotka, słodka, do jedzenia na zimno lub na ciepło, sama lub z lodami czy bitą śmietaną.

Kuchnia nasza powszednia: piaskowa babkaNiespodziewani goście wpadną niedługo do naszego domu, a my nic nie mamy na poczęstunek? Na słodko proponuję prostą babkę piaskową w wersji cynamonowej. Prosta i dobra…

Kuchnia nasza powszednia: proste faworki-Faworki, chrust, chruściki, także kreple (choć wyraz ten oznacza też pączki) to polskie i litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone i posypywane cukrem pudrem. Najczęściej spożywane w czasie karnawału i tłustego czwartku lub na ostatki, czyli we wtorek przed Środą Popielcową.

Kuchnia nasza powszednia: kołocz plebanijny z serem-Kołocz z serem lub po prostu ciasto drożdżowe z serem i kruszonką. Nazwa i ciasto popularne na Śląsku, choć w różnych modyfikacjach. Jest to dość zwyczajne ciasto drożdżowe, pokryte masą serową i charakterystyczną kruszonką. Powinno być jej dużo na cieście, aby pokryła cały ser. Całe ciasto jest smaczne, lekkie i nie za słodkie.

Kuchnia nasza powszednia: jagodziankiJagody jeszcze są. Świeże lub mrożone. Ewentualnie można użyć borówki amerykańskie. Trochę pracy i mamy swój dodatek do porannej kawy lub podwieczorka.